Fra katedral til kro? Bibliotek i forandring

Norsk Bok- og bibliotekhistorisk selskap og Norsk Bibliotekforening, avdeling Oslo/Akershus inviterer til felles vårmøte for alle bibliotekentusiaster! Vi får en omvisning i det nylig renoverte Nasjonalbiblioteket og et kåseri fra førsteamanuensis Øivind Frisvold.
Bli med!

Hvor: Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Oslo
Når: Mandag 23. april, kl. 17:30. Vi møtes i foajeen.

Selve programmet er delt i to deler. Vi får en omvisning i det nylig renoverte Nasjonalbiblioteket og et kåseri fra førsteamanuensis Øivind Frisvold.  Etter omvisning og kåseri blir det anledning til å samles i Å Kafé og bar.

Selve arrangementet er gratis, mens mat og drikke besørges av den enkelte.

Om programmet:

Nasjonalbibliotekets ærverdige lokaler har gjennomgått en omfattende ansiktsløftning. Biblioteket åpnet for vel hundre år siden, og allerede den gang konstaterte Morgenposten at selv om biblioteket var flott, virket det «litt som en befæstet Borg i Middelalderen, unødig tungt for sin Bestemmelse». I dag er mange av salene, som opprinnelig var laget for stille studier og søking i kortkataloger, tilpasset nye behov. De digitale tjenestene gjør at plassen også kan brukes til andre aktiviteter. Derfor har biblioteket i dag bedre og mer egnede steder til foredrag, debatter og utstillinger. Et møtested med mat og drikke hører også med. Den samme utviklingen finner vi i mange av landets folkebibliotek som nå er pålagt ved lov å «være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt.»

Foto: Å Kafé og Bar (hentet fra Facebook)

Vi inviterer til omvisning i det ‘nye’ Nasjonalbiblioteket med Inger Stenersen. Hun er prosjektleder for publikumsutvikling, og jobber i avdelingen for Kulturformidling og informasjon. Hun har deltatt i arbeidet med utviklingen av lokalene.

Deretter vil førsteamanuensis Øivind Frisvold  kåsere og vise eksempler på hva bibliotekarkitekturen forteller om ulike tiders idealer for kunnskaps- og kulturformidling. Han tar utgangspunkt i Nasjonalbibliotekets bygning fra 1913, men legger hovedvekt på den nye inspirasjonen som kom fra folkebibliotekene i USA med Deichman på Schous plass og arkitekt Olaf Nordhagens storslåtte Bergens Offentlige Bibliotek som nettopp har rundet 100 år.

Foto: Bergen Offentlige Bibliotek (inngangspartiet fra 1917)
Foto: Amalies Have. Den nye kaféen i Bergen Offentlige Bibliotek